keskiviikkona, maaliskuuta 14, 2007

Sukupuolitetut esineet

Selailin äsken Anttilan mainoslehdykkää, ja huomasin että tarjolla olisi halvalla työkaluja naisille: Lady-rullamitta, Lady-ruuvimeisseli tai Lady-vasara, kaikki KUKALLISIA!!!


Ei hemmetti sentään... miksi ihmeessä naisten työkalujen muka olisi oltava kukallisia? Minä en ainakaan viitsisi moisia ostaa - typerää sievistelyä. Ovat varmaan aika heppoisiakin. Ei, minä olen täyttänyt työkalupakkini kunnon äijätyökaluilla. Enkä pelkää tarttua niihin, vaikkeivät olekaan nättejä. Iskuporakone minulta vielä puuttuu, muuten löytyy pelit ja vehkeet useimpiin tarpeisiin.

Jostain syystä minua ärsyttää tuollainen tavaroiden "naisellistaminen" - mieleeni tulee myös taannoin julkaistu tytöille suunnattu pinkki PlayStation2-pelikonsoli. Taas viljellään stereotypioita: naiset tykkäävät pinkistä ja kukista. Huokaus.

No, itse olen pienestä pitäen leikkinyt poikien leluilla, käytellyt työkaluja ja opiskellut teknistä alaa, joten raja "miesten" ja "naisten" juttujen välillä ei ole piirtynyt mieleeni niin selkeästi.
Tietysti on mahdollista että jotkut todellakin voivat kokea perinteiset "miehiset" esineet helpommin lähestyttävinä jos ne ovat pinkkejä tai kukallisia...

Mutta silti vähän jurppii että yhä on valloillaan jonkinlainen esineiden sukupuolijaottelu - puhumattakaan ammateista ja kotiaskareista.

Edit: Äskeisessä jupinapuuskassani unohdin mainita, että olen tietysti tietoinen siitä, että joku voi ostaa tuollaisia vain sen takia että ne ovat kivannäköisiä, ei sen takia että normaalit työkalut olisivat "pelottavia miehisiä esineitä". Makunsa kullakin. Itse kannatan tietyissä asioissa toimivuutta ennen ulkonäköä.

5 kommenttia:

Marikki kirjoitti...

Höö. Minä sain joululahjaksi mitan, sakset ja ruuvimeisselin - siis kukalliset. Ja minusta ne ovat kerrassaan ihania! Mittaa ja saksia olen käyttänyt, ruuvimeisseli ei oikein tukevalta vaikuta. Mutta silti tykkään. Pitäisiköhän käydä hankkimassa kukallinen vasarakin...

-Anne- kirjoitti...

Ovathan ne söpöjä, sitä ei voi kieltää...
Nyt saisit halvalla vasarankin. =)

Tosin minulla on huonoja kokemuksia Anttilan halvoista vasaroista - ostin kerran halpislaarista sellaisen (ei ollut kukallinen)ja se oli valmistettu niin pehmeästä aineesta, että naulat tekivät iskupään ihan lommoiseksi...

Marikki kirjoitti...

Mulla on kyllä ihan kunnollinen vasara (kai se sitten on "miesten malli"), joten tuo kukallinen luultavasti jää hankkimatta.

Anne K-R kirjoitti...

Kerroit opiskelleesi teknistä alaa. Mikä alasi on, haluan tietää.

-Anne- kirjoitti...

Kaima: Ruotsissa, missä lukio ja ammattikoulutus on yhdistetty, kävin teknillisen lukion. Talonrakennustekniikkaa opiskelin, vaan enpä koskaan alalle päätynyt. Nykyään en tietenkään enää muista lujuuslaskelmista mitään... Tuolla sai myös tehdä kaikenlaisia kivoja käytännön metalli-, sähkö-, hitsaus- ym. töitä. Oli ihan avartavaa.

LinkWithin

--- Related Posts with Thumbnails