perjantaina, elokuuta 08, 2008

Taas rehellistä tyhmää sakotetaan

V***u! Anteeksi kielenkäyttö, mutta muuta en voi sanoa. Kela on taas jälleen ylittänyt itsensä.

Minä aloin kesäkuussa saamaan surkeaa Kelan maksamaa työmarkkinatukea, mikä on suurudeltaan vajaa puolet työttömyyskassan ansiosidonnaisesta. Lähetin Kelalle selvityksen tästä asiasta, ja oletin että toki saan sitten suurempaa asumistukea.
Mutta: koska olin niin vitun REHELLINEN, niin ilmoitin samalla että elokuusta alkaen en enää tarvitse tukea, koska menen töihin. VIRHE! - Nyt tämä ihmistä arvostava ja palveleva laitos on päättänyt että minun asumistukeni on lakkautettu kesäkuun alusta. Minkä seurauksena ovat muka maksaneet minulle liikaa - takaisinmaksupäätös tehdään kuulemma myöhemmin.

Päätös on tehty sen perusteella, että Kelan mukaan keskituloni kesäkuusta alkaen ovat niin suuret, ettei tuelle ole perustetta - ja tämä laskelma perustuu siihen, että ottavat huomioon elokuussa alkavat tuloni. HEI HALOO! Miten elokuussa alkavat tulot helpottavat elämääni kesä- ja heinäkuussa? Kesäni kului miltei rahattomana kärvistellen, kaverilta lainaten ja Visa-laskua kartuttaen. Työmarkkinatukea kun sain vain vajaat 500 euroa kuussa, ja siitäkin meni osa verottajalle. Oletin, että saisin takautuvasti kesä- ja heinäkuulta edes muutaman kympin sen perusteella että tuloni olivat silloin edellisiä kuukausia pienemmät.

Mutta ei - ensin joudun odottamaan päätöstä yli kuukauden, ja sitten ilmoittavat että tuki on lakkautettu - ja vielä vihjaillaan että voivat vielä perua takaisin ne rupuset pennoset jotka minulle on kesän aikana maksettu.

Minun yksinkertaiset aivoni eivät vain tajua sitä, että miten tulevaisuus voi vaikuttaa menneisyyteen.

Aion kyllä tehdä asiasta valituksen, vaikka se tietysti on ihan turhaa. Mutta ihan periaatteesta on rähistävä.

Piti tämäkin viikonloppu pilata lukemalla tuo päätös. Tuleekohan jostain vielä lisää sontaa niskaan?

7 kommenttia:

Sooloilija kirjoitti...

Voi että, Kela se jaksaa aina yllättää ihmiset. Harvoin iloisesti. Minäkään en nyt kaikesta oppineena aio ilmoittaa heille muuttoani kuin vasta paria päivää ennen. Ei sinne kannata mitään etukäteen näköjään ilmoitella. Korjatkoon sitten esim. mun kohdalla asumistuen kun jo asun uudessa...

Laita vaan valitus. Mutta minnekkähän se menee. Meneeköhän johtoportaalle asti? Joku elämäänsä kyllästynyt virkailija lukee sen läpi ja laittaa sitten ehkä mappi Ö:hän.. Anteeksi pessimistisyyteni.

Kaikki empatia on puolellasi.

kohtalotoveri kirjoitti...

Kelalla on omien havaintojeni mukaan taito lähettää paskaposti siten, että se on vastaanottajalla juuri ennen viikonloppua tai pitkiä pyhiä. Panttaan itse lukemista seuraavan viikon alkuun, jolloin voi alkaa myös valitusactionin.

Lykkyä valituksen tekoon, ota kaikki Kelan kommentit ja sanomiset kirjallisina nimien kera.

k. kirjoitti...

Kannattaa valittaa! Ei ne mokailut ihan harvinaisia ole, ja joskus jos on jotenkin standardista poikkeava tms. kankeaan lainkirjaimeen ja kökköön tietojärjestelmään sopimaton tilanne, niin voi tulla outoa päätöstä, kun pyöritellään asiaa mutkan kautta. Mutta siis kannattaa valittaa, ei siinä ole mitään ihmeellistä ja valitusosoitekin tais olla kirjeessä?

Go girl! :)

henna kirjoitti...

Inhottava tapaus, mutta kannattaa valittaa niin monta kertaa kuin siihen vain suinkin annetaan mahdollisuus. Oma kokemukseni (useampien vuosien takaa tosin) on se, että valittamisesta on todella hyötyä - yleensä takaisinperittävät summat ovat vähintäänkin pienentyneet, joskus jopa peruuntuneet kokonaan. Ja jos ei muuta, niin valitusrumballa voi ainakin ostaa itselleen aikaa. Ehkä hyvässä lykyssä jopa puolitoista vuotta. Ja kaiken tämän jälkeen voi sitten ehdottaa, että maksaa vaaditun summan takaisin, mutta vain 5 euroa kuukaudessa ;)

Exäni oli lakimies, ja jo opiskeluaikoina hänellä oli sellainen asenne, että aina tilaisuuden tullen valitetaan ja heittäydytään hankalaksi (tämä taitaa olla aika yleistä alan ihmisille). Kelan suhteen se osoittautui hyväksi konstiksi. Joskus taisi käydä niinkin, että kun hän valitti pari kertaa jostain puuttuvasta tuesta, niin rahaa tuli lopulta muutama kymmenen markkaa enemmän kuin olimme laskeneet, että sitä olisi pitänyt saada :)

Yvioon kirjoitti...

Taitaa se joskus mennä niin, että huonoja asioita kertyy oikein urakalla. Ja juuri silloin ei montaa ikävää asiaa kestäisi.

No, mulle kans Kela omavaltaisesti oli antamatta rahaa sun muuta.Olen kyllä täysin kyllästynyt koko laitokseen.

Kannattaa valittaa. Jos siellä on joku kesäapulainen sekoillut.

Anonyymi kirjoitti...

Kela eväsi multa ensin keliakiakorvauksen, mutta valitin ja sain sen 21 euroani... Kannattaa siis valittaa, ei siinä voi ainakaan enempää hävitä.

Olli kirjoitti...

Että semmosta. Minä tiettävästi saisin yhä astmalääkkeeni puoleen hintaan. Ei ole vaan tullut hankituksi, kun en tarvitse, kun en enää millään muotoa urheile.

Sitä ansiosidonnaista sen sijaan on puoliso yrittänyt hakea. Ja saisikin, jos ei olisi välillä tehnyt neljää päivää töitä. Josta ei ole saanut palkkaa. Joka pitää ilmoittaa, kun hakee ansiosidonnaista. Eli 5 henkeä 3 kk (toistaiseksi) 1 ihmisen tuloilla!

Nimim: Rakkaudella eletään

Onneksi..

LinkWithin

--- Related Posts with Thumbnails