lauantaina, maaliskuuta 28, 2009

Kysymys äideille/isille

Minua on aina mietityttänyt yksi asia liittyen lasten hankkimiseen.
Mistä johtuu minun mielestä outo ja hieman ärsyttäväkin tapa pantata kersan nimeä ristiäisiin saakka vaikka se olisi jo päätetty? Onko kellään selitystä?

Onko kyseessä taikausko vai pelko siitä että joku varastaa sen nimen? Vai onko kaikki vain draaman rakentamista ja ihmisten jännityksessä pitämistä, että saavat sitten kirkossa yllättyä? Nykyään annetaankin niin outoja nimiä, että yllätykset ovatkin aikamoisia - siinä voikin heikkohermoisempi pyörtyä kupsahtaa kirkonpenkkiin. Ei siksi että minä harrastaisin ristiäisissä käymistä, mutta olen muuten tehnyt havaintoja noista nykynimistä.

4 kommenttia:

Sooloilija kirjoitti...

Kahden lapsen äitinä minäkin olen aina ihmetellyt asiaa. Tunnen ihmisiä, jotka nimittävät lastansa vauvaksi ristiäisiin saakka. Ja sen jälkeen kun pappi oli nimen julkistanut, alettiin vauvaa heti nimittämään nimellä.. Äh, liian monimutkaista ja vanhanaikaista mulle.

Olen ihaillut amerikkalaisten tapaa, jolloin heti kun lapsi putkahtaa maailmaan, on hänellä jo nimi. ja katsomaan tulleille isovanhemmille esitellään, esim. että 'Tässä on Julia, lapsenlapsenne'. Olisin sellaisen kannalla täällä Suomessakin..

Sitäpaitsi kun odotin molempaa tytärtämme, oli heillä nimi valmiina jo odotusaikana. Eikä se muuttunut. Myöhemmin piti vain miettiä niitä muita, toista ja kolmatta nimeä..

Varmaan täällä tulee eriäviäkin mielipidekommentteja, mutta minä sanoisin, että sellainen nimen panttaaminen on vanhanaikaista.

-Anne- kirjoitti...

Sooloilija: Juu, hieman vanhanaikaiselta tuo vaikuttaa. Kuten kirjoitat, miksi sitä ei heti voisi esitellä uutta ihmistä oikealla nimellään? Mielelläni kuulisin perusteluja sille panttaamiselle.

Tiina kirjoitti...

Se taitaa olla joku opittu tapa, että nimeä ei saisi kertoa. Jonkinlainen yllätysmomentti, kuten lapsen sukupuolikin. Jota myöskin ihmettelen, eihän se mikään Kinder-munan yllätys ole.
Minun ystäväni, jotka ovat viime aikoina lisääntyneet, ovat kyllä kertoneet jo ihan alusta asti lapsen nimen. (Ja nimetkin on onneksi olleet ihan normaaleja. :D)
Ehkä tuo pimittäminen on vähenemään päin?

Tintti kirjoitti...

Saisi nyt edes sen lapsen, mun puolesta nimen voisi vaikka kysäistä ensimmäiseltä vastaantulijalta. Paisti jos nimeen yritetään väkisin vääntää d, c tai jokin kaksoiskonsonantti, niin minä teen stopin.

LinkWithin

--- Related Posts with Thumbnails