keskiviikkona, syyskuuta 06, 2006

Klassikkolista

Nyt kun olen taas innostunut lukemisesta, ajattelin että täytyy päivittää "täytyy vielä joskus lukea" -listaani. En vain tiedä missä se on. Edessä on siis kaappien ja laatikkojen tehotarkastus. Päätin nyt kuitenkin katsastaa mitä Hesarin Klassikkoautomaatti minulle suosittelee. Joukosta löyty jopa joitain luettujakin teoksia, tässä top 40:

1. Haarautuvien polkujen puutarha
(El jardin de senderos que se bifurcan)
Jorge Luis Borges
Esseekokoelma filosofiasta, kielestä ja kirjallisuudesta. Tarinoita rosvoista, pettureista ja tappajista.
Tämä ei pääse lukulistani kärkeen, mutta voin antaa sille mahdollisuuden.

2. Linnunradan käsikirja liftareille
(The hitch-hiker's guide to the galaxy )
Douglas Adams
Kyyninen britti pääsee huimalle matkalle pitkin linnunrataa, kun maapallo raivataan rakennustöiden tieltä. Verbaaliakrobatiaa pursuavassa sci-fi -parodiassa seikkailevat muun muassa Linnunradan työntekijä Ford Prefect ja maanisdepressiivinen robotti Marvin.
Tämän olenkin jo lukenut, ja pidin!

3. Valikoima metamorfooseja
(Metamorphoses (Selectae))
Publius Ovidius Naso
Tuhannen säkeen otanta Ovidiuksen 15 000 riimin runoelmasta sisältää mystisiä muodonmuutoksia, joissa seikkailevat muun muassa laakeripuuksi muuntuva Daphne, aasinkorvainen Midas ja Manalan-matkailua harrastava Orfeus.
Luetaan joskus. Kreikkalainen mytologia on aina kiinnostanut.


4. Macbeth
(Macbeth)
William Shakespeare
Skotlantiin sijoitettu näytelmä, joka kuvaa kamppailua kuninkaan kruunusta ja Lady Macbethin vallanhimoa, joka johtaa tuhoon.
Kai tämäkin pitäisi lukea.


5. Korppi ja kultakuoriainen
(The Raven, the Gold Bug)
Edgar Allan Poe
Hyytävät kauhunovellit vievät pelon alkulähteille ja yliluonnollisen ytimeen.
Jotain Poea olenkin lukenut, mutten tätä klassikkoa.


6. Kuolleet sielut
(Mjortvyje dushi )
Nikolai Gogol
Kollegineuvos Tshitshikov kiertelee ostelemassa sieluiksi maaorjia, jotka ovat jo vainajia. Venäjän maaorjuuden aikaa kuvaava teos, terävää ivaa ja leveää huumoria.
Venäläinen kirjallisuus ei ole suosikkejani, mutta tälle voisin antaa mahdollisuuden.


7. Fahrenheit 451
(Fahrenheit 451)
Ray Bradbury
Romaani yhteiskunnasta, jossa kirjat on kielletty. Nimi viittaa lämpötilaan, jossa paperi syttyy palamaan.
Olen joskus vuosia sitten lukenut. Voisi lukea uudestaan.


8. Runoja
Uuno Kailas
Ekspressionistisia runoja, joissa on psykologista syvyyttä. Teemoina synti, syyllisyydentunto, kärsimys ja kuolema.
Klassikkoautomaatissa on vikaa - en halunnut runoja.


9. Ranskalainen testamentti
(Le testament francais)
Andreï Makine
Venäläinen poika lumoutuu ranskalaisen isoäitinsä tarinoista Pariisista ja Ranskasta. Karun neuvostotodellisuuden ja kepeän keskieurooppalaisen maailmankuvan yhdistämisestä tulee päähenkilön elämän mittainen arvoitus ja tehtävä.
Ainakaan tämä kuvaus ei sytytä.

10. Ajan lapsi
(The Child in Time)
Ian McEwan
Stephen Lewis kadottaa lapsensa valintamyymälän jonossa ja hänen elämänsä mullistuu. Aateromaani ja thatcherilaisen yhteiskunnan analyysi.
Luetaan.


11. Amerikan psyko
(American Psycho)
Brett Easton Ellis
Juppiodysseiaksi kutsuttu satiiri Wall Streetillä työskentelevästä sivistynyneestä ja rikkaasta Patrik Batemanista. Pankkiiri lievittää turhautumistaan raiskaamalla, tappamalla ja paloittelemalla ihmisiä.
On luettu.


12. Frankenstein
(Frankenstein or the Modern Prometheus)
Mary Shelley
Goottilainen kauhuromaani hirviön luomisesta. Frankensteinia on kutsuttu tieteisromaanien tienraivaajaksi.
Monta versiota on nähty elokuvan muodossa. En tiedä jaksanko lukea.


13. Herzog
(Herzog)
Saul Bellow
Viisaudessaan hullu Moses Herzog matkustaa Yhdysvalloissa ja Euroopassa, seuranaan vain piinattu tajuntansa. Satiirinen romaani, joka ironisoi myyttistä matkateemaa.
Ehkä.


14. Uljas uusi maailma
(Brave New World)
Aldous Huxley
Tieteiskirjallisuuden perusteoksia. Antiutopia, jossa väestö on jaettu alfa-, beta-, gamma-, ja deltayksilöihin. Muotihuumeena soma.
Juu, tämän aion lukea.


15. Kapea tie pohjoiseen
Basho
Proosa ja runous lomittuvat haikumestarin matkakertomuksissa. 1600-luvulla kirjattuja sisäisiä ja ulkoisia japanilaisia maisemakuvauksia.
Enpä tiedä... haikuja...



16. Jos talviyönä matkamies
(Una notte d'inverno un viaggiatore)
Italo Calvino
Huikea sukellus kirjan, lukemisen ja kustantamisen maailmaan. Teoksesta aukeaa kymmenen erilaisen ja eri tyylisen tarinan labyrintti, jossa lukija ja lukijatar seikkailevat ja kokevat romanssin.
Ehkä.


17. Naurava Neitsyt
Irja Rane
Kolme tarinaa, jotka vievät 1300-luvun Ranskaan ja 1930-luvun Saksaan. Tarinoita yhdistää Neitsyt Marian ihmeitä tekevä kuva. Triptyykissä on voimaa ja ironiaa, filosofisia, eettisiä ja uskonnollisia pohdintoja.
Pistän listalle.


18. Kansan mies
(A Man of the People)
Chinua Achebe
Biafralaisen kirjailijan yhteiskuntakriittinen kuvaus kulttuurien ja uskontojen törmäyksestä mustassa Afrikassa. Ristiriitoja, joiden keskellä vanha siirtomaayhteiskunta väistyy itsenäisen valtion tieltä. Romaanin vastapooleina ovat siekailematon kulttuuriministeri Nanga ja nuori idealistinen opettaja Odili.
Enpä usko. Ei vaan jaksa innostaa.



19. Mustat kuviot
(Black Tickets)
Jayne Anne Phillips
Novelleja muun muassa sairaista, huorista ja narkomaaneista. Raakaan realismiin yhdistyy maagisia, runollisia piirteitä.
Luetaan.


20. Peer Gynt
(Peer Gynt)
Henrik Ibsen
Norjan kansallisnäytelmä, runoasuinen aatedraama, jossa etusijalla ihmisen suhtautuminen elämäntehtäväänsä ja "kaikki tai ei mitään" -vaatimukseen.
Njaah, eehkä...


21. Sattumia
Daniil Harms
Venäläisen Harmsin 1930-luvulla kirjoittamissa lyhyissä absurdeissa kertomuksissa mummot putoavat ikkunoista, Pushkin viskelee raivopäisenä kiviä eikä mikään ole kuten yleensä. "Lukija, syvenny tähän satuun niin tunnet olosi oudon levottomaksi."
Kuvailu herätti mielenkiintoni.


22. Syvä uni
(The Big Sleep)
Raymond Chandler
Yksityisetsivä Philip Marlowe kiristäjien ja muun roskasakin perässä tylyssä ja turmeltuneessa Los Angelesissa. Kovaksikeitetyn rikosromaanin perusteos, jonka nokkelan dialogin rivien väliin kätkeytyy kosolti melankoliaa.
En ole mikään rikosromaanien ystävä, joten taitaa jäädä väliin.


23. Tarjoilin Englannin kuninkaalle
(Obsluhoval jseni anglického krále)
Bohumil Hrabal
Parodinen ja lempeän ironinen romaani Ditiestä, joka maailmansotien välisessä Tshekkoslovakiassa kohoaa juoksupojasta hotellinomistajaksi.
En taida ainakaan ihan heti lukea.


24. Pakolainen ylittää jälkensä
(En flykking krysser sitt spor)
Aksel Sandemose
Ahdasmielisestä tanskalaiskylästä kertova romaani, jossa päähenkilö sukeltaa lapsuuteensa. Sandemose esittää kirjassaan kuuluisan Janten lain, jonka ensimmäinen käsky kuuluu: "Älä luule, että olet jotain."
Ehkä vielä joskus


25. Hamlet
(Hamlet)
William Shakespeare
Tragedia Tanskan hovista ja nuoresta Hamletista, jota vaivaa epävarmuus ja epäily petoksesta. Isä on kuollut ja äiti suunnittelee uusia häitä.
Höhöö, täytyy tunnustaa, että olen nähnyt Hamletin xxx-leffana...*punastelee*


26. Bronks
Kari Hotakainen
Tarina karusta maailmasta, joka on jakautunut toimistotyöläisten hallitsemaan keskustaan ja duunareiden asuttamaan Joutomaahan. Maansiirtäjä Raimo Kallio taistelee rakennemuutoksen keskellä.
En jaksa. Ei kiinnosta.



27. Esirippu nousee
(Light Thickens)
Ngaio Marsh
Uusiseelantilaisen kirjailijan rikostarinassa yhdistyvät teatteri ja salapoliisikirjallisuus. Tarinassa teatteriseurue harjoittelee Macbethia, yhtä Shakeapearen verisimmistä murhenäytelmistä. Näytelmän pahaonninen maine alkaa tuntua oikeutetulta, kun näyttämön tuntumassa tapahtuu murha.
En ole koskaan lukenut uusiseelantilaista kirjaa. Ehkä annan mahdollisuuden, vaikken tällä hetkellä olekaan niin innostunut salapoliisi- ja rikosromaaneista.


28. Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta
(A Potrait of the Artist as a Young Man)
James Joyce
Joycen omaelämäkerrallinen esikoisteos kuvaa Stephen Dedaluksen kasvua lapsesta nuorukaiseksi vuosisadan vaihteen Irlannissa. Joyce käyttää erilaisia kerrontatyylejä poliittisista keskusteluista symbolisiin näkyihin.
Hmmm... en tiedä...


29. Aarresaari
(Treasure Island)
Robert Louis Stevenson
Nuori Jim Hawkins tempautuu mukaan tapahtumiin, jossa on kaikki seikkailun ainekset; merirosvoja, tuntematon saari ja kätketty aarre.
Olen joskus lapsena lukenut.



30. Keskiyön lapset
(Midnight's Children)
Salman Rushdie
Allegoriaa ja fantasiaa tihkuva koominen tarina Intian lähihistoriasta. Itsenäistymisen hetkellä, keskiyöllä 15. 8. 1947 syntyy kertoja Saleem Sinai sekä tuhat muuta maagisilla kyvyillä siunattua lasta.
Ehkäpä vielä joskus. Saatanalliset säkeetkin odottavat kirjahyllyssä.



31. Vuonna 1984
(Nineteen Eighty-Four)
George Orwell
Hyytävä tutkielma totalitäärisestä yhteiskuntajärjestelmästä, jonka esikuvana Orwell käytti Stalinin aikaista Neuvostoliittoa. Teos lanseerasi useita diktatuureihin liitettyjä käsitteitä kuten Ajatuspoliisin ja kaikkialla valvovan Isoveljen.
Tämän olen lukenut. Ahdistava visio.



32. Rakastavaisten illallinen
(Le médianoche amoureux)
Michel Tournier
Nadége ja Ouda kattavat ystävilleen merellisen yöaterian kertoakseen erostaan. Yö kuluu myyttisten tarinoiden merkeissä. Ne vaihtelevat onnellisista saduista julmiin tosielämän kohtauksiin. Yö muuttaa myös avioparin elämän.
Taidan lukea.



33. Sadan vuoden yksinäisyys
(Cien años de soledad)
Gabriel García Márquéz
Nobelistin rehevä ja vivahteikas kuvaus maagisesta Macondon kylästä ja Buendían suvun vaiheista. Kolumbian yhteiskunnallisen ja poliittisen kentän analyysia groteskin huumorin kansanomaisessa hengessä.
Enpä tiedä. Pitäisi kai sitä jotain nobelkirjojakin lukea, mutta... Etelä-amerikka ja Afrikka ovat jostain syystä semmosia teemoja etten heti kiinnostu - mitä lie samaistumisen puutetta?



34. Dorian Grayn muotokuva
(The Picture of Dorian Gray)
Oscar Wilde
Wilden ainoa romaani kertoo viktoriaanisen ajan Englannin seurapiireistä, boheemielämästä ja niissä viihtyvästä itsetietoisesta dandysta, Dorian Graysta.
T'ämä onkin jo kauan ollut lukulistani kärjessä. Täytyy lainata pian.


35. Lumen taju
(Froken Smillas fornemmelse for sne)
Peter Hoeg
Jännittävä tarina vie aina Kööpenhaminasta Grönlannin jäätiköille. Smilla Jaspersen lähtee selvittämään ystävänsä kuolemaa.
Hmmm, ehkä.



36. Solaris
(Solaris)
Stanislaw Lem
Kris Kelvin matkustaa Solaris-planeetalle, jonka ainoa elävä olento on ajatteleva ja muotoaan muuttava meri. Tutkimusaseman tyhjillä käytävillä ihmisten muistot muuttuvat eläviksi olennoiksi. Puntarissa ovat inhimilliset arvot ja teknologia.
Leffan olen nähnyt (ja ikävä kyllä sen Clooneyn uuden version myös). Ehkä luenkin joskus.


37. Neurovelho
(Neuromancer)
William Gibson
Entinen superkrakkeri Case metsästää tietoverkkojen uumenista salattua tiedonsirpaletta. Uudemman polven tieteiskirjallisuuden, ns. kyberpunksuuntauksen perusteos.
Juu, tämä on myös lukulistallani.



38. Suuri illusioni
Mika Waltari
Waltarin kiihkeässä esikoisromaanissa rakkauden illuusio särkyy 1920-luvun Pariisin sykkeessä. Jazzin ja elämänhurman maustama kolmiodraama on koristeellisen melankolinen.
En ole lukenut Waltarilta muuta kuin Sinuhen. Ehkä pitäisi lukea muutakin.


39. Kultahattu
(The Great Gatsby)
F.Scott Fitzgerald
Romaani 1920-luvun levottomasta ja kiihkeästä jazz-sukupolvesta, ökyrikkaiden ihmisten öky-ylellisestä elämästä. Kyltymätöntä nautinnonhalua ja kyynisyyttä.
Tätä olen joskus miettinyt.



40. Flaubertin papukaija
(Flaubert's Parrot)
Julian Barnes
Kirjallisuushistoriallinen romaani elämäkerran tekemisen vaikeudesta. Eläkkeellä oleva lääkäri valmistelee väitöskirjaa Gustave Flaubertista. Flaubertin jalanjäljillä tutkijan oma elämä limittyy suuren kirjailijan elämäntragediaan
Hyi hitto! Väitöskirjan tekemisestä! Yritän etääntyä tiedemaailmasta, enkä halua lukea siitä.

Ei kommentteja:

LinkWithin

--- Related Posts with Thumbnails