keskiviikkona, tammikuuta 31, 2007

Kirjoista kyseltyä

Depeche Mode: A Pain That I'm Used To

Päässä on ihan tyhjää, eikä aivoni pysty generoimaan minkäänlaista blogimerkinnän arvoista ajatusta. Mutta hätä ei ole tämännäköinen, Viikkovitosessa on tällä viikolla kiinnostava teema, josta voin naputella muutaman rivin.


Siispä - viisi kysymystä ja vastausta lukemisesta:

1. Luetko kirjoja? Jos luet, mistä hankit luettavan: kirjakaupoista, antikvariaateista, netistä, kirjastoista. Ehkä saat aina lahjaksi tai lahjukseksi?
Luen. Kirjani ostan toisinaan kirjakaupoista, toisinaan antikvariaateista. Jonkin verran lahjakirjojakin on siunaantunut. Ja pari kertaa olen tehnyt Bookcrossing-löydön.
Nykyään yritän hillitä vähän kirjojen ostoa. Osin taloudellisista syistä, mutta myös sen takia, että kirjahyllyni on täysi eikä sinne tahdo enää upota kirjan kirjaa. Ja sitäpaitsi uhoan joka muuton yhteydessä että en enää ikinä osta yhtäkään kirjaa, mutta se lupaus ei kyllä ole ikinä pitänyt.

2. Faktaa vai fantasiaa? Alkukielinen vai käännös? Kovakantinen vai pokkari? Vai kelpaako ainoastaan ensipainos omistuskirjoituksella?
Opiskelu- ja jatko-opintoaikoina tuli luettua faktaa ihan kyllästymiseen saakka, joten nyt olen hyökännyt taas innolla fiktion, ja etenkin fantasian kimppuun. Harvemmin luen ns. realistisia romaaneja, olen enemmänkin scifi- ja fantasia-ihmisiä. Tiedä sitten onko taustalla todellisuudenpako vai mikä, mutta nuo genret ovat aina kiinnostaneet minua enemmän.
Kirjan muodon suhteen en ole nirso - minulle käy sekä kovakantiset että pokkarit. Matkalle tietty kelpaa mukaan vain pokkari. Ja vielä kielestä: ruotsalaiset kirjat luen tietty mieluiten ruotsiksi, ja suomalaiset suomeksi. Alunperin englantilaiset luen sillä kielellä millä ne sattuvat löytymään. Jos on kovin koukeroista kieltä niin suosin käännöstä.

3. Onko kirja sinulle tiedontallennusformaatti vai esine. Pitääkö kirjaa päästä sormeilemaan ja selaamaan vai voiko sen tilata pelkkien metatietojen tai kritiikin perusteella tai printata netistä?
EHDOTTOMASTI kirja on oltava kirjamuodossa! En missään nimessä lukisi kirjaa netissä, enkä edes printtaisi... Ja mieluiten kyllä kähmin kirjaa ennenkuin sen ostan, arvosteluihin en luota kirjojen, saatika elokuvien suhteen. Luotan vain omaan arvostelukykyyni.

4. Onko ajatus käytetyn kirjan sormeilemisesta sinulle epämiellyttävä? Vietkö koskaan omia kirjojasi antikvariaattiin. Onko antikvariaattikirjan antaminen lahjaksi loukkaus?
Päinvastoin! On kiehtovaa fundeerata ketkä ovat aiemmin omistaneet kirjan, ja missä se on "elämänsä" aikana käynyt. Olen vienyt kirjoja antikvariaattiin, ja minä ainakaan en loukkaantuisi jos joku minulle käytetyn kirjan toisikin. Tosin tiedän että sellaisiakin ihmisiä on...

5. Mitä kirjoja sinulla on juuri nyt kesken? Luetko niitä junassa, sängyssä, sohvalla vai kahvilassa?
Tällä hetkellä pitäisi lukea loppuun Susan Quinnin "Marie Curie, Ett liv", se onkin ollut työn alla jonkin aikaa. Sitä luen aina muutaman sivun ennen höyhensaarille matkustamista. Fiktiopuolella ahmin juuri viidettä Harry Potteria, Feeniksin kilta. Sänky lienee mukavin lukupaikka, vaikka minulta lukunojatuolikin löytyy...


Ja se Viikkovitonen löytyy Skrubulta.

1 kommentti:

Marikki kirjoitti...

Mielenkiintoinen vitonen. Sopisi mullekin, kun olen kirjojen suurkuluttaja.

Mutta tänään äärimmäisen laiska vastailemaan viisaita.

LinkWithin

--- Related Posts with Thumbnails