tiistaina, tammikuuta 02, 2007

Pyöräilyn pioneerit

Poets of The Fall: Sleep

Olen lueskellut Marie Curien elämänkertaa, ja se on varsin kiehtovaa. Ihmiskohtaloiden lisäksi kirja valaisee yleensäkin 1800-luvun lopun elämää, ajan henkeä ja silloin tehtyjä tieteellisiä keksintöjä.

Opin mm. että 1890-luvulla (Ranskassa) ruvettiin pyöräilemään kuntoilun vuoksi, ja aluksi pahanilmanlinnut varoittelivat pyöräilyn mahdollisista haittavaikutuksista: luultiin että se ei olisi hyväksi kropalle, vaan aiheuttaisi revähtymiä ja sekoittaisi muutenkin koko systeemin. (Aina löytyy epäilijöitä...)
Kuten näinäkin päivinä, uusi ilmiö toi mukanaan erinäisiä lieveilmiöitä: kauppoihin ilmestyi erityistä pyöräilijöille tarkoitettua lihapohjaista voimajuomaa, ja peräti kaksiosainen tieteellinen julkaisu joka tutkiskeli pyöräilyilmiötä.

Ja tietysti kunnon pyöräilijän oli hankittava asianmukainen pyöräilyasu. Naisten pyöräilyoppaassa kehotettiin käyttämään hattua joka pysyisi päässä tuulen tuiverruksessa, lisäksi asuun kuului väljä paitapusero irrotettavine kauluksineen, ja saivatpa naiset käyttää polvihousujakin. (Fillarit nähtiinkin naisten emansipaation symbolina.) Miesten pukuun kuului lyhyt rento jakku ja leveät housut.

Alunperin polkupyörästä piti maksaa veroa, koska se koettiin ylellisyystuotteeksi. Niin, ja näitä nykypyörien mallisia fillareita kutsuttiin "turvapyöriksi", koska ne olivat paljon turvallisempia kuin edeltäjänsä, joissa oli se valtaisa etupyörä.


Että semmoista triviaa. Lukeminen avartaa.

Ei kommentteja:

LinkWithin

--- Related Posts with Thumbnails