keskiviikkona, maaliskuuta 07, 2007

Vielä roskasta

Vielä lisää roska-asiaa.
Huomasin paperikasojani selaillessani että Ethnos r.y. (Suomen kansatieteilijöiden yhdistys) myönsi palkinnon vuoden 2005 kansatieteellisestä pro gradu -tutkielmasta Raija Manniselle (Jyväskylän yliopisto) hänen työstään Roska on luksusta! Etnologinen tutkimus roskan kulttuurisista merkityksistä.

Jyväskylän yliopistolla on muuten mukavasti opinnäytetyöt luettavissa online, joten kävin kurkkamassa tuota työtä täällä.

Seuraava työstä poimittu lausahdus kuvailee hyvin minun hankalaa suhdettani tavaraan:
"On sivistymätöntä jättää turhat roinat nurkkiin,
mutta brutaalia on myös hävittää omaa menneisyytensä."

Minua aina välillä ahdistaa, kun oikeasti haluaisin heittää pois turhia, vanhoja tavaroita ja elää vähän avarammin, mutta samalla tunnen että haluaisin säästää ne, koska jokainen esine sisältää jonkun muiston siihenastisesta elämästäni. Siispä nurkistani löytyy kaikenlaista turhaa jota en taatusti enää koskaan tule tarvitsemaan. Yritän kyllä harjoitella esineistä irtaantumista - ja samalla yritän harjoitella olemaan ostamatta mitään turhia asioita. Mutta sekin on makuasia, että mikä on turhaa ja mikä ei.

Välillä kyllä tulee mieleen, että minne kaikki roina joutuu kun meikäläinen siirtyy pilven reunalle norkoilemaan (vai minne lie sitä joutunee...). Tuleeko kotiini joku kiilusilmäinen kuolinpesän ostaja joka noukkii kermat päältä, ja loput muistot elämästäni kiidätetään pikana kaatopaikalle? Miten käy vanhojen valokuva-albumieni? Jos joku niitä tulevaisuudessa tulee selailemaan, niistä saa kyllä makeat naurut kun näkee meikäläisen toilailuja ja ainaista biletystä.

Yhtäkkiä mieleen tuli myös, että nykyihminen jättää kuollessaan jälkeensä myös tyhjiä paikoja internettiin. Esimerkiksi tämä blogi. Jos nyt potkaisisin tyhjää, blogini jäisi varmaan roikkumaan cyberavaruuteen kunnes Blogger lopettaa toimintansa. Kirjoitukset loppuisivat, mutta blogin lukijat eivät tietäisi mitä on tapahtunut. Sama on keskustelupalstojen kanssa. Pitäisiköhän sitä laatia testamentti, jossa pyydetään jotakuta käymään vakiokeskustelupalstoillani ja blogeissani kertomassa miksi juttua ei enää tule?

Jotenkin juttu alkoi roskasta ja päätyi kuolemaan - olipas taas ajatuksenvirtaa. =)

Ei kommentteja:

LinkWithin

--- Related Posts with Thumbnails