torstaina, helmikuuta 21, 2008

Avaruusromua niskaan?

USA ampui viime yönä ohjuksella säpäleiksi vanhan vakoilusatelliitin, jottei se ilmakehään tippuessaan päästäisi ilmaan vaarallisia myrkkyjä (ja kenties sotilassalaisuuksia).
Siihen uutiseen liittyen Aftonbladet kertoo, että avaruusromua tipahtaa ilmakehäämme vähä väliä, arviolta 2 tonnin edestä noin joka kolmas viikko. Se kuulostaa ainakin minun korviini hurjan paljolta, mutta riski saada romua niskaansa on asiantuntijoiden mukaan kuitenkin yksi biljoonassa - tiedossa on vain yksi tapaus, jossa ihminen on ollut väärässä paikassa väärään aikaan. Eräs nainen sai vuonna 1997 raketin osan olkapäähänsä, muttei kuitenkaan loukkaantunut sen pahemmin. Aika mäihä.

Olisi se kyllä aikamoinen huonon tuurin huipentuma jos kadulla kulkiessaan joutuisi satelliittiromun tappamaksi. Olen kyllä itse niin huono-onninen, että en kyllä ihmettelisi vaikka...

Lopuksi vinkki nippelitietoa janoaville: Jos on kiinnostunut siitä, mitä härveleitä on lähestymässä maan ilmakehää, voi mennä Center for Orbital and Reentry Debris Studies -sivuille, siellä näkyy odotetut lentoradat ym. ihmeellistä.

(Kuva lainattu NASA:lta)

1 kommentti:

Oreste kirjoitti...

Un saluto da Roma. Ciao

LinkWithin

--- Related Posts with Thumbnails