sunnuntaina, kesäkuuta 08, 2008

Ihmisten ahneudella ei ole rajoja


Turussa kellotkin käyvät omaa aikaansa. Ilmoitusten mukaan Gerberauni-kukkateoksen gerberoita saisi noutaa kirkon edestä klo 12 alkaen. Jo klo 11.45, kun olin kävelemässä kirkolle päin, minua tuli vastaan kymmeniä ihmisiä raahaten niin paljon kukkia kuin vain olivat saaneet tungettua pyöräkoreihin ja kasseihin.

Mikä siinä on että ei toimita pelisääntöjen mukaan? Jos jossain lukee klo 12, niin minun mielestäni se on sitten se aika joka pätee, perkele! Ja miksi ihmiset ovat niin ahneita, että rohmuavat itselleen ison läjän kukkia? Minulla oli suunnitelmissa hakea vain yksi ruukku, ja oletin että muillakin olisi sen verran järkeä ja hyvää tahtoa muita ihmisiä kohtaan, että tyytyisivät vain yhteen kukkaan/nenä. En olisi kuvitellutkaan että joku tulee paikan päälle kottikärryjen kanssa.

Enhän minä tietenkään mitään kukkaa saanut, ja puhisin kiukusta katsellessani kukkavuorien alle lyyhistyviä ihmisiä. Olisi pitänyt mennä röyhkeästi nappaamaan ruukku joltain, jolla oli niitä sylillinen.

Pitkästä aikaa kiihdytin itseni silmittömään raivoon - tunsin kuinka sappeni kiehui, ja harkitsin jopa yleisönosastokirjoitusta ihmisten itsekkyydestä. Olenko minä tyhmä ihminen kun ajattelen, että vaikka joku on ilmaista, niin voisi toimia niin että mahdollisimman monella olisi kivaa? Taidan olla liian kiltti, eivätkä kiltit tunnu pärjäävän, vaikka Stefan Einhorn kirjassaan Aidosti kiltti yrittääkin todistaa, että kiltteys kannattaa. Useamman ihmisen kannattaisi varmaan lukea tuota kirjaa.

Ehkä minäkin ryhdyn vastedes röyhkeämmäksi ja ajattelmaan vain omia etujani. Siitäs saatte, pällit!(Kuvat ovat lauantailta, tänään ei tullut kameraa mukaan.)

5 kommenttia:

Sooloilija kirjoitti...

Ajattelinkin myöhemmin kysyä sinulta, että saitkos kukkaa, mutta näin ikävästi sitten näköjään kävi.
Taisi tulla monille sellainen joukkohysteria, että kun yksi..niin muut perässä, ilman aivoja toimivat.

Minäkin varmasti olisin suuttunut ja raivostunut ihmisten tyhmyydestä ja ajattelemattomuudesta toisiaan kohtaan.

Yvioon kirjoitti...

Onhan se ikävää, että ei noudateta pelisääntöjä. Luulisi kieltämättä noilla ahneilla olevan enemmän sympatiaa muita ihmisiä kohtaan.

Olen muuten lukenut tuon mainitsemasi kirjan Aidosti kiltti ja pidin siitä tosi paljon. Oli siinä kyllä kohtia, joissa kanssaeläjien ajatteleminen on kaikille hyväksi. En usko, että ihmiskunta olisi säästynyt näin pitkälle elleivät ihmiset edes joskus toimi epäitsekkäästi.

Anonyymi kirjoitti...

Ihmiset olivat gerberoiden hakemisen suhteen käsittämättömän ilkeitä, inhottavia ja itsekkäitä. He myös talloivat rynnistyksessään kymmeniä kukkia. Itse onnistuin saamaan vain yhden kukan, joka oli pudonnut kuormasta. Sen varsi oli mennyt poikki. Ajattelin kirjoittaa taiteilijalle + kertoa mielipahastani. Kirjoittakaa muutkin. Turun Sanomien jutussa oli 2 sähköpostiosoitetta.

Anonyymi kirjoitti...

Katselin Turun Sanomien juttua ja ihmettelin siinä ollutta kuvaa: ihmisillä oli tosiaan pahvilaatikot ja kassit mukana, jotta saisivat mahdollisimman monta kukkaa. Onneksi en ollut mukana ryysiksessä, olisin varmaan saanut paniikkikohtauksen (tai raivarin).

-Anne- kirjoitti...

Sooloilija: On se surullista, että kun mainitaan sana "ilmainen", niin järki lähtee päästä...

Yvioon: Kyllä, jonkinasteinen epäitsekkyys (olkoonkin että senkin taustalla voi olla itsekkäät tarkoitusperät) on yhteiskunnan säilymisen edellytys. Tuon kirjan voisi useampikin lukea, se oli ihan hyvä.

Anonyymi: Täytynee varmaan pistää palautetta. Aika typerää antaa ihmisten riehua miten halusivat, luin että klo 12 oli alunperin laitettu ajankohdaksi sen takia että kukat olisivat vielä olleet paikoillaan kirkossa tapahtuneen pappisvihkimykseen saakka. Lainaus Turkkarista: "Kun kirkonkellot kumisuttelivat kahtatoista, oli ulos astuneita paimenia vastassa vain muutaman sadan kukattoman ruukun laajuinen muistutus siitä, millainen luontokappale ihminen on." Niinpä. Siinä ihmisluonto todellakin nähtiin.

Iines: Onneksi tajusitte pysytellä poissa tuolta - että osasikin kiukuttaa.

LinkWithin

--- Related Posts with Thumbnails