sunnuntaina, syyskuuta 14, 2008

Leffoista asiaa

Maailmanloppua ei tullutkaan, jatketaan siis porskuttamista. Olen huomannut että työ haittaa ikävästi harrastustoimintaa - kotiin päästyäni olen niin väsynyt etten saa mitään blogikirjoitusta aikaiseksi. Viikonloputkin tuppaavat menemään pelkäksi löffäilyksi.

Voisin nyt vaikka kertoa viime viikkoina katsotuista elokuvista:

Pulla-Armas osti Coenin veljesten boxin, ja olemme katsoneet leffat Miller's Crossing ja Barton Fink. Minä sitten tykkään noiden velikultien elokuvista - Miller's Crossingkin oli tosi viihdyttävä, vaikka olikin gangsterielokuva, joka ei muuten kuulu suosikkegenreihini. Barton Fink puolestaan ei ole mikään valmiiksi pureskeltu teos jota katsellaan toisella silmällä. Siinä oli joitain todella hienoja oudohkoja kohtauksia.
Televisiostakin on viime aikoina tullut pari Coen-elokuvaa: Sietämätöntä julmuutta ei lukeudu tekijöiden parhaimpiin, kun taas Voi veljet, missä lienet? viihdytti kolmannellakin katselukerralla.
Joel ja Ethan Coenin elokuville on ominaista että ne usein sijoittuvat menneeseen aikaan, ja elokuvien värimaailmakin lisää usein tietyn "vintage-fiiliksen". Toinen ominaispiirre on että veljekset käyttävät toistuvasti samoja luottonäyttelijöitä, esim. loistavat John Turturro ja John Goodman on nähty useassa elokuvassa.

Muita viime aikoina nähtyjä elokuvia on ollut Roman Polanskin Inho vuodelta 1965, joka oli hieno, vähäeleinen kuvaus naisen mielen järkkymisestä.

Katsoin myös Blade Runnerin, joka kuuluu scifi-leffojen aateliin. Elokuva perustuu Philip K. Dickin romaaniin Do androids dream of electric sheep?" (jättäen kuitenkin pois monta mielenkiintoista asiaa alkuperäisestä tarinasta), ja siinä on aivan loistava tummanpuhuva futuristinen tunnelma. Tuo Final cut -versio poikkeaa kuvaparantelun lisäksi alkuperäisestä teatteriversiosta siten, että siitä on poistettu kertojan ääni, joka lisättiin alkuperäisversioon, kun huomattiin että koeyleisöllä oli muuten vaikea seurata tarinaa. Lisäksi uusimmassa versiossa on uusi loppu, joka ei ole niin yksiselitteisen onnellinen. Kuka loppujen lopuksi on ihminen, ja kuka replikantti?

Hyvien elokuvien lisäksi on katsottu myös muita, esimerkiksi vanha italialainen zombie-elokuva Zombie Holocaust, jossa temmelsi sekä zombeja että kannibaaleja.... hohhhohhoooo... no, ainakin sai naureskella...

Omaan dvd-kokoelmaani olen hankkinut muutaman Cronenbergin: Videodrome, Alaston lounas ja Erottamattomat, ja vanhana Bowie-fanina katsoin miltei pakolliseksi ostaa Labyrintti-leffan, kun sen Anttilasta bongasin. Fantasiahahmoja ja tiukkoja trikoita... =D

Mitäköhän tänään katsottaisiin?

5 kommenttia:

Sooloilija kirjoitti...

Joku niissä Coenin veljesten elokuvanteossa kiehtoo, vaikken ihan täysillä fanitakaan. On hyvä, että eri ohjaajilla on erilaisia näkökulmia maailmaan ja elämään. Huomasin sen juuri tänä viikonloppuna kun katsoin Ang Leen elokuvan; pidän hänen maailmastaan ja kuvistaan..

-Anne- kirjoitti...

Juu, olisi se tylsää jos kaikki olisivat samanlaisia...

Anonyymi kirjoitti...

Blade runner... aah, ooh ja voih, yksi vaikuttavimpia elokuvia, mitä olen nähnyt (ja ekan kerran näin sen 25 vuotta sitten). Se ei sovi mun imagoon yhtään, mutta osoittaa, että mullakin on salaiset, mustat kerrokseni. Hih!

-Anne- kirjoitti...

Iines! Mitäköhän muita salaisia puolia sinusta mahtaakaan löytyä? =D

Minusta tuo Blade Runnerin tunnelma on vain niin vaikuttava.

Tintti kirjoitti...

Lopputyötä tehdessäni tutustuin Blade Runneriin oikein pohjamutia myöten. Ihana elokuva. Harrison Ford ei kuulemma pitänyt kokemuksesta ollenkaan, eikä ole juurikaan kommentoinut koko juttua sittemmin.

LinkWithin

--- Related Posts with Thumbnails