sunnuntaina, heinäkuuta 06, 2008

Körssittäjät kuriin!

Parveketupakoinnistahan on mediassa keskusteltu jo jonkin aikaa, ja tupakoijat ovat älähtäneet siitä, että heidän elämäänsä pyritään ohjailemaan. Otanpa minäkin nyt kantaa asiaan.

Olen periaatteessa sitä mieltä, että kansalaisia ei pitäisi yrittää holhota keksimällä kaikenlaisia kieltolakeja - mutta tosiasia on, että ihmiset ovat niin samperin tyhmiä ja itsekkäitä, että lakeja tarvitaan. Kuten esimerkiksi tupakoinnin suhteen.

Tämä tuli mieleeni, koska nyt kävi ilmi, että ystäväni uusi asunto on savuhelvetti. Naapurissa asuu ketjupolttaja, joka körssittelee vähä väliä parvekkeellansa. Sehän on selvä, että kaverin parvekkeella ei voi silloin istua, eikä ovea tai ikkunoita pitää auki. Mutta mikä pahinta, savu tunkeutuu sisään, vaikka mikään läpi ei ole auki! Ja lisäksi ystävälleni tulee tupakansavusta hengitystieoireita. Eikä hänellä ole varaa ostaa omakotitaloa, joten turha mutista, että "muuttakoon maalle"...

Kyllä ihmisen täytyisi kotonaan saada olla savuttomalla vyöhykkeellä, eli minä olen sitä mieltä että myrkkykeppiä imeskeleville pitäisi järjestää pihamaalle viralliset tupakointipisteet. Voisivat siellä sitten saastuttaa ihan vain omia keuhkojaan. Sillä onhan todettu, että passiivinenkin tupakointi on terveydelle haitallista.

Tupakoitsijat tietysti parahtavat, että elämme vapaassa maassa, ja heillä on oikeus tehdä mitä haluavat. Vapauden mukana tulee kuitenkin vastuu. Jos haluaa tervata keuhkonsa, niin olkoon hyvät vaan, mutta ei pidä vetää muita mukaan suohon. Kanssaeläjiänsä ei saa pahoinpidellä nyrkein, miksi heitä saisi pahoinpidellä myrkkysavulla? Ja saanen tässä myös huomauttaa, että vaikka itseä ei haittaa ajatus mahdollisesta keuhkosyövästä tai muista tupakkataudeista, niin voisi ajatella omaisten kurjuutta kun joutuvat seuraamaan sairautta, ja lopulta hautaamaan autuaan körssittäjän etuajassa.

Parveketupakointia käsittelevissä keskusteluissa monet ovat vedonneet siihen, että jos tupakointi kielletään parvekkeilla, ihmiset körssittävät sisätiloissa, ja savu leviää hormien ym kautta koko taloon. Ratkaisu: tupakointi kielletään myös sisätiloissa!

Itse olen elämäni aikana saanut sisääni liikaa tupakansavua. Lapsuudessani 70-luvulla isäni (joka myöhemmin menehtyi keuhkosyöpään) poltti sisällä ja sen jälkeen olin vielä kolme vuotta töissä paikassa, joka oli tupakansavun täyttämä. Hieman hirvittää, että mimmoisia jälkiseurauksia siitä tulee vielä koitumaan.

Niin, ja sanonpa tässä vielä sen, että yksi inhottavimmista asioista on se haju, joka leijuu juuri tupakalla käyneen henkilön ympärillä. Onneksi suurin osa sukulaisista ja ystävistäni ovat lopettaneet tupakanpolton. Nostan heille hattua.

4 kommenttia:

Sooloilija kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, niin tärkeä, ja monien ihmisten hermoja rassaava asia tämä parveketupakointi.

Totean itsekin, että 70- ja 80-luvuilla oli tosiaankin vielä tapa tupakoida kotona, olohuoneessa. Niin teki isänikin, olohuoneen pöydällä oli iso lasinen tuhkakuppi. Siinä me lapset jouduttiin hengittämään sitä kauheata savua ja hajua. Passiivisesti olen siis joutunut tupakoimaan vuosia, vuosia..
Siksi en koskaan alkanut tupakoida. Vannoin jo hyvin nuorena, etten koskaan rupea tupakoimaan.

Yvioon kirjoitti...

Niin, kieltämättä ei tunnu hyvältä olla savukääryleiden keskellä ja vielä omaa syyttään.

Ehkä pitäisi olla kerrostaloja niille, jotka tupakoivat ja niille, jotka eivät. Siinä saisi kumpikin olla rauhassa. Toiset poltella ja toiset olla savuvapaassa tilassa.

Itse en polta ja on inhottavaa haistella ja olla savun keskellä. Ei tunnu keuhkoissa mukavalta, ei.

K. kirjoitti...

Hyvin sanottu!

Se vaatteista levittyvä lemu on ehkä vielä siedettävimmästä päästä. Valitettavasti tupakka pistää myös hengityksen haisemaan uskomattoman hirveälle. Löyhkä muistuttaa vähän sitä pistävää, käynyttä eläimen sontaa, jota levitetään keväisin pelloille, mutta savuaromilla höystettynä. Onneksi monet ymmärtävät ottaa purkan tai pastillin röökin päälle.

Tupakoitsijan auton taas tunnistaa hieman ripulituotosta muistuttavasta imelästä aromista.

Sitä sinnikkyyttä, millä teinit opettelevat körssiä polttamaan olen kanssa ihmetellyt. Pahaahan se on siihen asti, kunnes olet kehittänyt riippuvuuden.

-Anne- kirjoitti...

Sooloilija: Niin ne ajat muuttuu, harva taitaa enää kotonaan tupakoida.

Yvioon: Kannatan ideaa eri taloista.

K: =)Totta turiset hengityksestä. Enpä haluaisi pussailla tupakoitsijaa. Tosin joskus nuorempana sitä on varmaan tullut tehtyä - mutta tuliveden vaikutuksen alaisena, mikä turrutti makuaistin. =)

LinkWithin

--- Related Posts with Thumbnails